Georg Cantor
Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor, 3 Mart 1945 ile 6 Ocak 1918 tarihleri arasında yaşamış, Alman bir matematikçidir. Kümeler kuramını hayata sokarak matematik dünyasına çok büyük bir katkıda bulunmuştur.
Contor, Rusya’nın başkenti St. Petersburg’ta doğdu, 11 yaşında Rusya’dan Almanya’ya taşındı. Burada yatılı bir liseye yazılarak yüksek başarı kazanarak mezun oldu. 1862’dw Zürih Politik Enstitüsü’nde hayatının geri kalanını üzerinde çalışarak geçireceği matematik bölümünde okumaya başladı. Bir sene burada okuduktan sonra geri Almanya’ya taşındı ve Berlin Üniversitesi’ne nakil aldı. Dönemin büyük tanınan matematikçilerinden bu üniversitede dersaldı ve “sayılar kuramı” üzerine yazdığı teziyle mezun oldu. Bir süre normal bir okulda öğretmenlik yaptı, sonrasında Halle Üniversitesi’nde doçentlik yapmaya başladı. Burada analiz konusu ile ilgilenmeye başladı ve 1870 yılında bir fonksiyonu birden fazla trigonometrik seri açılımı olmasının mümkün olmadığını kanıtladı. Bu kanıtı sonucunda matematik dünyasında yavaş yavaş tanınmaya başladı. İki yıl boyunca bu konu hakkında makaleler yayınladı ve “Sıradışı Profesör” unvanı kazandı. Bu unvanı kazandıktan bir sene sonra, 1873’te rasyonel sayıların ve cebirsel sayıların sonsuzluğunun sayılabilir olduğunu; 1874’te ise gerçel sayıların tamamının sayılabilir olmadığını kanıtladı. Bu araştırmaları sonrasında Cantor, farklı boyut sayılarındaki kümelerin birbiriyle eşlenip eşlenemeyeceğini araştırmaya başladı. 1877’de bir birim uzunluğundaki doğru parçası üzerindeki her noktanın p boyutlu uzayın tüm noktalarıyla birebir eşlebildiğini fark etti. Bir sene sonra yazdığı makalede sayılabilirlik, birebir eşleme ve boyut kavramlarına açıklık getirdi. 1879-1884 yılları arasında yazdığı altı makale ile kümeler kuramının temellerini atan Cantor, aynı zamanda kardinal ve ordinal sayılar, yani sonsuzötesi sayılar ile ilgili fikirlerini anlattı. 1884 yılında geçirdiği ağır bir depresyon nöbeti sonucunda bir süre matematiğe ara verdi, felsefe ve edebiyatla ilgilenmeye başladı. Geliştirdiği teorlerin felsefi ve teolojik sonuçlarını araştırdı. 1890 yılında Alman Matematikçiler Cemiyeti’ni kurma hareketlerine katıldı ve ilk toplantısına başkanlık etti. Bu toplantıda cemiyetin ilk başkanı olarak ilan edildi. Cantor, 1895 ve 1897 yıllarında iki parça halinde son önemli makalesini yayınladı ve makalede kümeler kuramıyla alakalı günümüzde kullandığımız birtakım kavramlardan, kardinal-ordinal aritmetiğinden bahsetti. 1899 yılında en küçük oğlunun ani ölümü nedeniyle bir depresyona daha girdi ancak aldığı her türlü tedaviye rağmen toparlanamadı.
Georg Cantor, matematikle dolu hayatını 6 Ocak 1918’de bulunduğu senatoryumda geçirdiği kalp krizi sonucunda terk etti ve arkasında bıraktığı oldukça önemli ve değerli matematiksel kuramlar ile hayata gözlerini yumdu.
Yorumlar
Yorum Gönder