"Çok Basit Aritmetik" İncelemesi
Bu yazıda Ali Nesin’in “Matematik ve Develerle Eşekler” adlı kitabında bulunan “Çok Basit Aritmetik” başlıklı bölüm yorumlanacaktır.
Bu bölüme Ali Nesin, daha önce bir ilkokul öğrencisiyle yaşadığı bir anısını anlatarak başlamış. Bu anıda önce çocupa meyveler üzerinden toplama, çıkarma ve çarpmayı anlattığından ve çocuğun zehir gibi olduğu için bu anlattıklarını hemen anladığını söylemiş. Ancak sıra negatif bir sayı ile pozitif bir sayının (bu sırayla) çarpımına geldiğinde kendisinin de ne diyeceğini, bu durumu nasıl anlatacağını şaşırdığını yazmış. Gerçekten düşününce aslında hiçbirimiz bunu nasıl açıklayacağımızı bilmiyoruz. Örneğin hepimiz 2 ile çarpmanın nasıl işlediğini anlatabiliriz: “2 kere 3 tane elma yersem 6 elma yemiş olurum.” ifadesini hepimiz kolayca söyleyebilliriz ancak -2 kere ne anlama geliyor hiçbirimiz bilmiyoruz. Ali Nesin de yazısının geri kalanında bundan bahsetmiş. Herhangi bir x sayısı için -x ile çarpma işleminin doğadan bir örnekle tanımlanmasının, bu şekilde bu konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan birine temel matematik anlatmanın zoruluğunu anlatmış. Hasan Kurukaya, Nesin’in sorduğu bu soruya şöyle bir yanıt yollamış: Bir savaşta her bomba atıldığında 2 kişi ölüyor yani yaşayan sayısı -2 oluyor. 3 tane bomba atıldığında yaşayan sayısı 3x(-2) olur. Bu soruyu 3 bomba atılmasaydı yaşayan kaç kişi olurdu şeklinde sorulsaydı atılan -1 bombada -2 insan yaşayacak olurdu yani -3 bombada (-3)x(-2)=6 insan yaşayacak olurdu.
Hasan Kurukaya’nın bu cevabı Ali Nesin’in oldukça hoşuna gitmiş ve sonuç kısmında bu örneği biraz değiştirerek kendisi başka bir örnek oluşturmuştur.
Yazının geneline bir yorum yapacak olursak da seçilen konu ve anlatış şekli çok komplike olmadığından anlaşılır bir anlatıma ulaşılmıştır. Konuya küçük bir anıyla başlanılması pürüzsüz bir geçişe ulaşılmayı sağlamıştır bu nedenle de hoş durmakta ve yazı bütünlüğünü sağlamaktadır.
Nesin, Ali. Matematik ve Develerle Eşekler. 2019, pp. 17–21.
Yorumlar
Yorum Gönder